Recenzje


"Zaiste smutna to książka, choć dzięki niej poznajemy definicję szczęścia"  Adam Kraszewski o "Człowieku, który przynosi szczęście" Catalina Doriana Florescu
"Ptaki i ludzie" - recenzja książki Recenzja na blogu jedenakapit.blogspot.com
"Żydowskie pamiętanie Janowa" Recenzja "Ballady o miasteczku" na łamach "Przeglądu Bałtyckiego"
"Niezwykła litewska wizja poetycka Vladasa Braziūnasa" Paweł Krupka recenzuje tom poezji "Stół góra ołtarna"
Adam Kraszewski o książce Filipa Davida Recenzja "Domu pamięci i zapomnienia"  
"Instruktorzy kulturalno-oświatowi" - Paweł Majewski o "Księdze przeciwko śmierci" „Księga przeciwko śmierci” Canettiego to czterysta stron aforyzmów, notatek i szkiców, których jedynym tematem jest śmierć – zjawisko niedające spokoju autorowi. - recenzja na łamach Kultury Liberalnej
O książce Ireny Veisaitė na blogu Adama Kraszewskiego Recenzja książki "O godne życie. Irena Veisaitė w rozmowie z Aurimasem Švedasem"
Małgorzata Łukasiewicz o "Księdze przeciwko śmierci" Canettiego w Dwutygodniku "Jak z krucjaty przeciwko śmierci zrobić literaturę? Bo jasne jest, że literatura stanowi główne pole bitwy w wojnie, którą prowadzi Elias Canetti." - recenzja na łamach Dwutygodnik.com
About "Kol isze" in The Yiddish Daily Forward Five Centuries of Yiddish Poetry, Written by Women. Book by Joanna Lisek
"Skok sarny w serce łąki" - recenzja "Żegaryszek" "Tygodnik Powszechny", 1 kwietnia 2019, recenzja Moniki Ochędowskiej
Polityka.pl o Canettim Justyna Sobolewska  w Polityka.pl - 22 marca 2019. Kultura na weekend: Czytajcie Eliasa Canettiego oraz 26 marca 2019 "Śmierć milczy o niczym".
Recenzja "Żegaryszek" w "Kurierze Porannym" Niezwykła uroda okolic jeziora Gaładuś w zdjęciach i słowach - recenzja Jerzego Doroszkiewicza. Kurier Poranny, 05.03.2019
"Żuraw z origami" rozmowa o książce Efekt Rotblata. Z Joanną Roszak, autorką książki „Żuraw z orgiami. Opowieść o Józefie Rotblacie” rozmawia Marta Kowerko-Urbańczyk.
Joanna Roszak, Żuraw z origami. Opowieść o Józefie Rotblacie - recenzja Ach, co to jest za książka! Jeśli nazwisko Józefa Rotblata mówi Wam niewiele, niestety najprawdopodobniej nie jesteście w mniejszości. Wystarczy kilka słów, by zrozumieć jakiego kalibru była to postać i jak nieprawdopodobne było jej życie...
Polecamy rozmowę o "Cudzie" Josefa Škvorecký’ego W programie "Tygodnik kulturalny" / 25.01.2019 między innymi recenzja książki Josefa Škvorecký’ego „Cud”. Wydanej w Oficynie Pogranicze w Sejnach w roku 2018.
Josef Škvorecký "Cud" - recenzja Adama Kraszewskiego Tekst ukazał się w serwisie natemat.pl. Data publikacji 3 stycznia 2019
"Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" - recenzja książki "New Eastern Europe" 6/2018, tekst autorstwa Macieja Roberta
Ten okrutny XX wiek: Kraj pod specjalnym nadzorem - recenzja książki "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny " na portalu Esensja.pl Sebastian Chosiński recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę Josefa Škvoreckiego na łamach portalu Esensja.pl. Data publikacji 13.08.2018
"Kino pod specjalnym nadzorem" - recenzja książki Josefa Škvoreckiego Anita Piotrowska recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" na łamach "Tygodnika Powszechnego". Data publikacji 20.08.2018
Recenzja najnowszej książki Krzysztofa Czyżewskiego                 O książce Krzysztofa Czyżewskiego "ŻEGARYSZKI" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.
Recenzja książki "Stół góra ołtarna" O książce Vladasa  Braziūnasa "Stół góra ołtarna" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.  
"Praskie przedwiośnie" - o książce Josefa Škvoreckiego na łamach wPolityce.pl Wojciech Stanisławski w serwisie wPolityce.pl m.in. o Pradze lat 60. i wspomnieniach Josefa Škvoreckiego. Data publikacji: 19.06.2018            
Recenzja "Małego centrum świata" "Budowniczy empatii" - Magdalena Brodacka o książce Krzysztofa Czyżewskiego "Małe centrum świata".
Lajos Grendel "Życie w cztery tygodnie" - recenzja Wiosną ukazała się trzecia w Polsce książka powieść piszącego po węgiersku słowackiego pisarza Lajosa Grendela świetnie przetłumaczona przez Miłosza Waligórskiego.
Jak w czeskim kinie. Anegdoty Škvoreckiego W najnowszym wydaniu "Książek. Magazynu do czytania" pojawiła się recenzja książki Josefa Škvoreckiego "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny".
O książce "Tula" Jurgisa Kunc̆inasa Wileńskie Zarzecze w „Tuli” Jurgisa Kunc̆inasa (Wydawnictwo Pogranicze, 2002). Tekst Marty Kowerko-Urbańczyk.
Dragan Velikić, „Śladami” / recenzja Marty Kowerko-Urbańczyk Dragan Velikić, „Śladami”.  Erudycyjna i wielowątkowa powieść serbskiego pisarza Dragana Velikicia została doceniona przez serbską krytykę i uhonorowana nagrodą dwutygodnika NiN za najlepszą powieść roku.
1 2 3 ...  »

Szukaj na stronie

1% na rzecz Fundacji Pogranicze i Międzynarodowego Centrum Dialogu w Krasnogrudzie

 

 "Opowieści o Współistnieniu. Niewidzialny Most" -
Pogranicze w Zachodniej Galilei
(28.11-4.12.2019)

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego” w ramach Programu „Kultura Inspirująca”

  

 Modernizacja Amfiteatru w Krasnogrudzie

 

  

Sejneńskie Rozmowy - Andrzej Strumiłło

| 28 01 2020 | Sejny  

 

Sejneńskie Rozmowy - Krzysztof Zanussi

| 14 12 2019 | Sejny  

 

Olga Tokarczuk

| 21 02 2015 | Krasnogruda  

 Od października do kwietnia Dwór w Krasnogrudzie czynny od poniedziałku do piątku od 10.00 do 16.00.

W soboty i niedziele po uprzednim kontakcie telefonicznym

Bożena Bartosiewicz: tel. 603 123 743

  

Orkiestra Klezmerska Teatru Sejneńskiego

Kup płytę Orkiestry

Rodzinne Skarby. Kolekcja Filmowa. 2019

 

 

 

Oferta edukacyjna

Darowizny uzyskane przez Fundację Pogranicze

W związku z otrzymaniem darowizn, na podstawie art. 18 ust. 1f, pkt 2 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 74, poz. 397, ze zmianami), Fundacja Pogranicze podaje do publicznej informacji, że łączna kwota uzyskana z tego tytułu w okresie od 01.01.2018 r. do 31.12.2018 r. wyniosła 66.006,31 zł.

W 2018 roku Fundacja uzyskała również kwotę 16.106,30 zł w formie wpłat z 1% podatku oraz 5.131,31 z tytułu zbiórki publicznej nr 2018/2901/OR.

Otrzymane darowizny Fundacja Pogranicze w całości przeznaczyła na realizację działań statutowych.

Towarzystwo Inwestycji Społeczno – Ekonomicznych S.A. w Warszawie udzieliło nam pożyczki na zamknięcie inwestycji oraz pomogło zorganizować montaż finansowy przy współpracy z Polskim Bankiem Spółdzielczym w Ciechanowie dla zapewnienia pełnej płynności przy prowadzeniu inwestycji związanej z rewitalizacją zabytkowego kompleksu dworskiego w Krasnogrudzie, w którym powstaje Międzynarodowe Centrum Dialogu.

www.tise.pl

Informacja o plikach cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

"Biuletyn Pogranicza" w Twojej skrzynce

INFORMACJA O POLITYCE PRYWATNOŚCI