Recenzje


Małgorzata Łukasiewicz o "Księdze przeciwko śmierci" Canettiego w Dwutygodniku "Jak z krucjaty przeciwko śmierci zrobić literaturę? Bo jasne jest, że literatura stanowi główne pole bitwy w wojnie, którą prowadzi Elias Canetti." - recenzja na łamach Dwutygodnik.com
About "Kol isze" in The Yiddish Daily Forward Five Centuries of Yiddish Poetry, Written by Women. Book by Joanna Lisek
"Skok sarny w serce łąki" - recenzja "Żegaryszek" "Tygodnik Powszechny", 1 kwietnia 2019, recenzja Moniki Ochędowskiej
Polityka.pl o Canettim Justyna Sobolewska  w Polityka.pl - 22 marca 2019. Kultura na weekend: Czytajcie Eliasa Canettiego oraz 26 marca 2019 "Śmierć milczy o niczym".
Recenzja "Żegaryszek" w "Kurierze Porannym" Niezwykła uroda okolic jeziora Gaładuś w zdjęciach i słowach - recenzja Jerzego Doroszkiewicza. Kurier Poranny, 05.03.2019
"Żuraw z origami" rozmowa o książce Efekt Rotblata. Z Joanną Roszak, autorką książki „Żuraw z orgiami. Opowieść o Józefie Rotblacie” rozmawia Marta Kowerko-Urbańczyk.
Joanna Roszak, Żuraw z origami. Opowieść o Józefie Rotblacie - recenzja Ach, co to jest za książka! Jeśli nazwisko Józefa Rotblata mówi Wam niewiele, niestety najprawdopodobniej nie jesteście w mniejszości. Wystarczy kilka słów, by zrozumieć jakiego kalibru była to postać i jak nieprawdopodobne było jej życie...
Polecamy rozmowę o "Cudzie" Josefa Škvorecký’ego W programie "Tygodnik kulturalny" / 25.01.2019 między innymi recenzja książki Josefa Škvorecký’ego „Cud”. Wydanej w Oficynie Pogranicze w Sejnach w roku 2018.
Josef Škvorecký "Cud" - recenzja Adama Kraszewskiego Tekst ukazał się w serwisie natemat.pl. Data publikacji 3 stycznia 2019
"Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" - recenzja książki "New Eastern Europe" 6/2018, tekst autorstwa Macieja Roberta
Ten okrutny XX wiek: Kraj pod specjalnym nadzorem - recenzja książki "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny " na portalu Esensja.pl Sebastian Chosiński recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę Josefa Škvoreckiego na łamach portalu Esensja.pl. Data publikacji 13.08.2018
"Kino pod specjalnym nadzorem" - recenzja książki Josefa Škvoreckiego Anita Piotrowska recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" na łamach "Tygodnika Powszechnego". Data publikacji 20.08.2018
Recenzja najnowszej książki Krzysztofa Czyżewskiego                 O książce Krzysztofa Czyżewskiego "ŻEGARYSZKI" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.
Recenzja książki "Stół góra ołtarna" O książce Vladasa  Braziūnasa "Stół góra ołtarna" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.  
"Praskie przedwiośnie" - o książce Josefa Škvoreckiego na łamach wPolityce.pl Wojciech Stanisławski w serwisie wPolityce.pl m.in. o Pradze lat 60. i wspomnieniach Josefa Škvoreckiego. Data publikacji: 19.06.2018            
Recenzja "Małego centrum świata" "Budowniczy empatii" - Magdalena Brodacka o książce Krzysztofa Czyżewskiego "Małe centrum świata".
Lajos Grendel "Życie w cztery tygodnie" - recenzja Wiosną ukazała się trzecia w Polsce książka powieść piszącego po węgiersku słowackiego pisarza Lajosa Grendela świetnie przetłumaczona przez Miłosza Waligórskiego.
Jak w czeskim kinie. Anegdoty Škvoreckiego W najnowszym wydaniu "Książek. Magazynu do czytania" pojawiła się recenzja książki Josefa Škvoreckiego "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny".
O książce "Tula" Jurgisa Kunc̆inasa Wileńskie Zarzecze w „Tuli” Jurgisa Kunc̆inasa (Wydawnictwo Pogranicze, 2002). Tekst Marty Kowerko-Urbańczyk.
Dragan Velikić, „Śladami” / recenzja Marty Kowerko-Urbańczyk Dragan Velikić, „Śladami”.  Erudycyjna i wielowątkowa powieść serbskiego pisarza Dragana Velikicia została doceniona przez serbską krytykę i uhonorowana nagrodą dwutygodnika NiN za najlepszą powieść roku.
Dariusz Kosiński o "Małym centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego Na stronie Instytutu im. Jerzego Grotowskiego ukazała się recenzja Dariusza Kosińskiego pt. "Pontifex". 17.10.2017
"Mostów nie stawia się wzdłuż rzeki". Radosław Kobierski recenzuje Małe centrum świata  Na łamach listopadowego wydania miesięcznika Znak (nr 750/2017) ukazała się recenzja Małego centrum świata. 
Recenzja książki "Małe centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego  W 3 numerze "Prowincji" kwartalnika społeczno - kulturalnego Dolnego Powiśla i Żuław z 2017 roku, ukazała się recenzja książki "Małe centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego, autorstwa Andrzeja Kasperka. 
Tomasz Fiałkowski (Lektor)w Tygodniku Powszechnym nr 29 (16 lipca) o "Małe Centrum Świata." K. Czyżewskiego  "14 szkiców pomysłodawcy i współtwórcy sejneńskiego Ośrodka „Pogranicze – sztuk, kultur i narodów” przypomina historię oraz cele tej inicjatywy. To ważny głos w mrocznych czasach rosnącej niechęci wobec wszelkiej inności".
"Wiersze" Maraiego / Krzysztof Lisowski w "Kwartalniku Artystycznym" Krzysztof Lisowski "Márai poeta".  Niewiele osób, znających nawet nieźle prozę i memuarystykę Sándora Máraiego, wie, że bywał także poetą – na początku swojej drogi twórczej, jako młody adept pióra w rodzinnej Kassie (Koszycach) i nieczęsto później, do niewielu czytelników zapewne dotarła wiadomość, że za sprawą edycji wydawnictwa Pogranicze i inicjatywy tłumacza Jerzego Snopka z częścią lirycznej twórczości autora  Żaru ...
O KSIĄŻCE „MOST NAD ZŁOTYM ROGIEM” EMINE SEVGI ÖZDAMAR Bartosz Hlebowicz "Mleko wierzącej matki jest lepsze".  Podczas gdy narratorka dorasta, jej kraj osuwa się w infantylny religijny faszyzm, partia religijna oznajmia, że „mężowie mogą bić swoje żony, byle nie w twarz”.
O książce "Brewiarz śródziemnomorski" w Zeszytach Literackich PAWEŁ BEM.  Predrag Matvejević, „Brewiarz śródziemnomorski”. Tłum. Danuta Cirlić-Straszyńska.  Sejny, Pogranicze, 2003.    Esej Matvejevicia jest opowieścią o sile jednorodnej rozmaitości.
Księgarnia Bookowski o książce "Ptaki i ludzie" Arczila Kikodze Ptaki, ludzie i luneta Swarovskiego. Była sobie w Gruzji pewna dolina… Na wierzchu opowieści jest rozpad Związku Radzieckiego i nowa Gruzja, bez “Wielkiego Brata”.
1 2 3 ...  »

Szukaj na stronie

Oferta edukacyjna

Darowizny uzyskane przez Fundację Pogranicze

W związku z otrzymaniem darowizn, na podstawie art. 18 ust. 1f, pkt 2 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 74, poz. 397, ze zmianami), Fundacja Pogranicze podaje do publicznej informacji, że łączna kwota uzyskana z tego tytułu w okresie od 01.01.2018 r. do 31.12.2018 r. wyniosła 66.006,31 zł.

W 2018 roku Fundacja uzyskała również kwotę 16.106,30 zł w formie wpłat z 1% podatku oraz 5.131,31 z tytułu zbiórki publicznej nr 2018/2901/OR.

Otrzymane darowizny Fundacja Pogranicze w całości przeznaczyła na realizację działań statutowych.

Towarzystwo Inwestycji Społeczno – Ekonomicznych S.A. w Warszawie udzieliło nam pożyczki na zamknięcie inwestycji oraz pomogło zorganizować montaż finansowy przy współpracy z Polskim Bankiem Spółdzielczym w Ciechanowie dla zapewnienia pełnej płynności przy prowadzeniu inwestycji związanej z rewitalizacją zabytkowego kompleksu dworskiego w Krasnogrudzie, w którym powstaje Międzynarodowe Centrum Dialogu.

www.tise.pl

Informacja o plikach cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

"Biuletyn Pogranicza" w Twojej skrzynce

INFORMACJA O POLITYCE PRYWATNOŚCI