Recenzje


"Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" - recenzja książki "New Eastern Europe" 6/2018, tekst autorstwa Macieja Roberta
Ten okrutny XX wiek: Kraj pod specjalnym nadzorem - recenzja książki "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny " na portalu Esensja.pl Sebastian Chosiński recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę Josefa Škvoreckiego na łamach portalu Esensja.pl. Data publikacji 13.08.2018
"Kino pod specjalnym nadzorem" - recenzja książki Josefa Škvoreckiego Anita Piotrowska recenzuje wydaną w Oficynie Pogranicza książkę "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny" na łamach "Tygodnika Powszechnego". Data publikacji 20.08.2018
Recenzja najnowszej książki Krzysztofa Czyżewskiego                 O książce Krzysztofa Czyżewskiego "ŻEGARYSZKI" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.
Recenzja książki "Stół góra ołtarna" O książce Vladasa  Braziūnasa "Stół góra ołtarna" Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2018 na blogu naTemat.pl Adama Kraszewskiego.  
"Praskie przedwiośnie" - o książce Josefa Škvoreckiego na łamach wPolityce.pl Wojciech Stanisławski w serwisie wPolityce.pl m.in. o Pradze lat 60. i wspomnieniach Josefa Škvoreckiego. Data publikacji: 19.06.2018            
Recenzja "Małego centrum świata" "Budowniczy empatii" - Magdalena Brodacka o książce Krzysztofa Czyżewskiego "Małe centrum świata".
Lajos Grendel "Życie w cztery tygodnie" - recenzja Wiosną ukazała się trzecia w Polsce książka powieść piszącego po węgiersku słowackiego pisarza Lajosa Grendela świetnie przetłumaczona przez Miłosza Waligórskiego.
Jak w czeskim kinie. Anegdoty Škvoreckiego W najnowszym wydaniu "Książek. Magazynu do czytania" pojawiła się recenzja książki Josefa Škvoreckiego "Wszyscy ci wspaniali chłopcy i dziewczyny".
O książce "Tula" Jurgisa Kunc̆inasa Wileńskie Zarzecze w „Tuli” Jurgisa Kunc̆inasa (Wydawnictwo Pogranicze, 2002). Tekst Marty Kowerko-Urbańczyk.
Dragan Velikić, „Śladami” / recenzja Marty Kowerko-Urbańczyk Dragan Velikić, „Śladami”.  Erudycyjna i wielowątkowa powieść serbskiego pisarza Dragana Velikicia została doceniona przez serbską krytykę i uhonorowana nagrodą dwutygodnika NiN za najlepszą powieść roku.
Dariusz Kosiński o "Małym centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego Na stronie Instytutu im. Jerzego Grotowskiego ukazała się recenzja Dariusza Kosińskiego pt. "Pontifex". 17.10.2017
"Mostów nie stawia się wzdłuż rzeki". Radosław Kobierski recenzuje Małe centrum świata  Na łamach listopadowego wydania miesięcznika Znak (nr 750/2017) ukazała się recenzja Małego centrum świata. 
Recenzja książki "Małe centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego  W 3 numerze "Prowincji" kwartalnika społeczno - kulturalnego Dolnego Powiśla i Żuław z 2017 roku, ukazała się recenzja książki "Małe centrum świata" Krzysztofa Czyżewskiego, autorstwa Andrzeja Kasperka. 
Tomasz Fiałkowski (Lektor)w Tygodniku Powszechnym nr 29 (16 lipca) o "Małe Centrum Świata." K. Czyżewskiego  "14 szkiców pomysłodawcy i współtwórcy sejneńskiego Ośrodka „Pogranicze – sztuk, kultur i narodów” przypomina historię oraz cele tej inicjatywy. To ważny głos w mrocznych czasach rosnącej niechęci wobec wszelkiej inności".
"Wiersze" Maraiego / Krzysztof Lisowski w "Kwartalniku Artystycznym" Krzysztof Lisowski "Márai poeta".  Niewiele osób, znających nawet nieźle prozę i memuarystykę Sándora Máraiego, wie, że bywał także poetą – na początku swojej drogi twórczej, jako młody adept pióra w rodzinnej Kassie (Koszycach) i nieczęsto później, do niewielu czytelników zapewne dotarła wiadomość, że za sprawą edycji wydawnictwa Pogranicze i inicjatywy tłumacza Jerzego Snopka z częścią lirycznej twórczości autora  Żaru ...
O KSIĄŻCE „MOST NAD ZŁOTYM ROGIEM” EMINE SEVGI ÖZDAMAR Bartosz Hlebowicz "Mleko wierzącej matki jest lepsze".  Podczas gdy narratorka dorasta, jej kraj osuwa się w infantylny religijny faszyzm, partia religijna oznajmia, że „mężowie mogą bić swoje żony, byle nie w twarz”.
O książce "Brewiarz śródziemnomorski" w Zeszytach Literackich PAWEŁ BEM.  Predrag Matvejević, „Brewiarz śródziemnomorski”. Tłum. Danuta Cirlić-Straszyńska.  Sejny, Pogranicze, 2003.    Esej Matvejevicia jest opowieścią o sile jednorodnej rozmaitości.
Księgarnia Bookowski o książce "Ptaki i ludzie" Arczila Kikodze Ptaki, ludzie i luneta Swarovskiego. Była sobie w Gruzji pewna dolina… Na wierzchu opowieści jest rozpad Związku Radzieckiego i nowa Gruzja, bez “Wielkiego Brata”.
Catalin Dorian Florescu, Jacob postanawia kochać / recenzja Marty Kowerko-Urbańczyk Catalin Dorian Florescu, piszący po niemiecku autor rumuńskiego pochodzenia, jest w Polsce prawie nieznany i niedostrzeżony. A niesłusznie. 
Marta Kowerko-Urbańczyk o książce "Duchy Europy" Dlaczego warto czytać „Duchy Europy” Alexandry Laignel-Lavastine.  W rozmowie, która odbyła się w lipcu 2016 w krasnogrudzkiej „Piosence o porcelanie”, Timothy Snyder zwrócił uwagę, że USA potrzebuje Europy Środkowej, by inspirować się jej ideami czy duchowością. Nie jest to myśl nowa, jakkolwiek wydaje się, że w tej części Europy odwraca porządek, do którego stereotypowo jesteśmy przyzwyczajeni.
Aleś Razanau w serii Inicjał Agnieszka Waligóra,  Mierzyć wyżej. Recenzja  Lotu strzały  Alesia Razanaua.  Poezje urodzonego w 1947 roku Białorusina Alesia Razanaua znane są już polskiemu czytelnikowi z przekładów w „Krasnogrudzie” czy wyborów takich jak   Zdobywcy   i   Leśna droga .
Arczil Kikodze "Ptaki i ludzie" - recenzja Gruzja, choć jest coraz częstszym celem podróży turystów z Polski, opisanym również przez polskich autorów, jeśli chodzi o literaturę piękną to wciąż niemal terra incognita .
Samka Tale księga o cmentarzu. Tekst Marty Kowerko-Urbańczyk Niepozorna objętościowo książka Danieli Kapitanovej wywołała na Słowacji literacki skandal. Nieznana początkowo tożsamość autorki (powieść opublikowano pod nazwiskiem jej narratora Samko Tale)  wzbudziła w recenzentach wątpliwość – pojawiły się nawet zarzuty, że tekst jest autentykiem i został wydany bez świadomości niepełnosprawnego intelektualnie autora. Głosy te podkreślają tylko artyzm utworu, świadczą o tym jak konsekwentnie skonstruowana jest postać narratora, 44 letniego zbieracza...
O "Trakcie" Adama Płocińskiego Bartosz Hlebowicz, PODRĘCZNIK WŁÓCZĘGI To z pozoru dziwna książka, przypominająca zapiski od niechcenia, pośpieszne uwagi, zapisy codziennych rozmów, wydarzeń z pozoru bez znaczenia i bedących udziałem wielu osób zupełnie ze sobą niezwiązanych. 
"Z Jaas do Jerozolimy" - recenzja spotkania wokół książki Leona Volovici Recenzja Marty Kowerko-Urbańczyk ze spotkania z Hanną Volovici w księgarni Bookowski w Poznaniu wokół książki Leona Volovici "Z  Jaas do Jerozolimy" .
"O Miłoszu książka użyteczna" - recenzja Tomasza Jędrzejewskiego Polecamy recenzję książki Krzysztofa Czyżewskiego "Miłosz. Tkanka łączna" autorstwa Tomasza Jędrzejewskiego. Ukazała się ona pod tytułem "O Miłoszu książka użyteczna" w marcowych Nowych Książkach (3/2015).  
Bośniackie ciemne świecidło - recenzja "Doniesień z Krainy Ciemności" "Tamni vilajet  to (...) także pępek świata, niezrównana różnorodność, świat, który zachował w sobie nasiona wszystkich rzeczy."
1 2 3 ...  »

Szukaj na stronie

Świąteczna Księgarnia Pogranicza

 

 

 POGRANICZE NA ŚWIĘTA 

NOWOŚCI POGRANICZA Z 2018 ROKU TANIEJ!

Filmy

Gucio Zaczarowany. Księga Dzieciństwa  

 

Obrus Babci Krystyny  / Grandma Christina’s tablecloth

 

Zbigniew Machej w Krasnogrudzie

| 25.07.2018 | Krasnogruda

 

Leszek Szaruga w Krasnogrudzie

| 27.10.2018 | Krasnogruda

 

Andrzej Jagodziński | 18.07.2018 | Krasnogruda

 

 

Oferta edukacyjna

Darowizny uzyskane przez Fundację Pogranicze

W związku z otrzymaniem darowizn, na podstawie art. 18 ust. 1f, pkt 2 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 74, poz. 397, ze zmianami), Fundacja Pogranicze podaje do publicznej informacji, że łączna kwota uzyskana z tego tytułu w okresie od 01.01.2017 r. do 31.12.2017 r. wyniosła 292.029,67 zł.

W 2017 roku Fundacja uzyskała również kwotę 12.221,60 zł w formie wpłat z 1% podatku.

Otrzymane darowizny Fundacja Pogranicze w całości przeznaczyła na realizację działań statutowych.

Towarzystwo Inwestycji Społeczno – Ekonomicznych S.A. w Warszawie udzieliło nam pożyczki na zamknięcie inwestycji oraz pomogło zorganizować montaż finansowy przy współpracy z Polskim Bankiem Spółdzielczym w Ciechanowie dla zapewnienia pełnej płynności przy prowadzeniu inwestycji związanej z rewitalizacją zabytkowego kompleksu dworskiego w Krasnogrudzie, w którym powstaje Międzynarodowe Centrum Dialogu.

www.tise.pl

Informacja o plikach cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

"Biuletyn Pogranicza" w Twojej skrzynce

INFORMACJA O POLITYCE PRYWATNOŚCI