Recenzje


Recenzja książki Jiříego Grušy Anna Maślanka "W świecie wisielców, ptaków i motyli" / Nowe Książki 12/2020 - recencja wydanej w Pograniczu książki  Jiříego Grušy "Życie w prawdzie, czyli kłamstwa z miłości".
Nowa książka Archila Kikodze Krzysztof Czyżewski o książce Archila Kikodze "Słoń południowy", Wydawnictwo Pogranicze, Sejny 2020
Jiří Gruša "Życie w prawdzie, czyli kłamstwa z miłości" - recenzja Krysztof Czyżewski / 3 lipca 2020 roku. Ileż to razy człowiek, skuty siłą ciążenia i skazany na spadanie, usiłuje oderwać się od ziemi. Nie wiedzieć kiedy doświadcza lotu.
Lejla Kalamujić "Nazywajcie mnie Esteban" Krzysztof Czyżewski o książce Lejli Kalamujić "Nazywajcie mnie Esteban" wydanej w Oficynie Pogranicza.
Recenzja książki Joanny Lisek "Kol isze" Prof. dr hab. Eugenia Prokop-Janiec "KOBIECY JIDYSZLAND POEZJI", recenzja w kwartalniku "Pamiętnik literacki" nr 3/2020 Uniwersytet Jagielloński, Kraków
Grigorij Kanowicz "Ballada o miasteczku" Agnieszka Podpora "Matka, czyli ja i mój świat" - recenzja w miesięczniku Nowe Książki - 9/2020
Nijolė Kliukaitė-Kepenienė i Birutė Jonuškaitė w Lublinie 1 lipca 2010 roku - spotkanie z Nijolė Kliukaitė-Kepenienė i Birutė Jonuškaitė w 451. rocznicę podpisania Unii Lubelskiej.
Tomasz Snarski o książce "Maranta" Tomasz Snarski , „Maranta”. Podróż litewskiej dziewczyny ku światłu; www.wiez.com.pl; 24 czerwca 2020
"Maranta" Birutė Jonuškaitė - recenzja Krzysztofa Czyżewskiego Jakże brakowało nam w Polsce współczesnej powieści, która wprowadzałaby nas w świat Litwinów posiadających polskie obywatelstwo, dała świadectwo prawdzie i dramatom ich losów, a jednocześnie nie zamykała ich w etnograficznym skansenie, poszła śladem ich wędrówek do Wilna i Warszawy, Jerozolimy i Ameryki, uczyniła zadość ich ambicjom wchodzenia w dialog z nowoczesnością, w tym ze sztuką współczesną.
Litewska powieść Maranta po polsku Paweł Krupka – Maranta. Nowa powieść Birutė Jonuškaitė / 23 czerwca 2020; pisarze.pl
O książce Maranta - Adam Kraszewski Recenzja zamieszczona na blogu na:Temat / 20 czerwca 2020
Śmierć na Kosowym Polu - recenzja Adam Kraszewski We wspomnieniowej książce Kazimierza Moczarskiego „Rozmowy z katem” natykamy się na opis wędrówek niemieckiej młodzieży pod pomnik Arminiusa, zwycięskiego wodza Germanów w bitwie w Teutoburskim Lesie.
Alice Oswald "Monument. Wykopaliska z Iliady" - recenzja Krzysztof Czyżewski Grecy powracają. Powinniśmy w Krasnogrudzie ukwiecić bramę na ich wejście. I dla Alice Oswald, która ich przyprowadzi. Miała być z nami już teraz. 
"Maranta" Birutė Jonuškaitė - recenzja Krzysztofa Czyżewskiego Jakże brakowało nam w Polsce współczesnej powieści, która wprowadzałaby nas w świat Litwinów posiadających polskie obywatelstwo, dała świadectwo prawdzie i dramatom ich losów,
Dwa cudy i dwie tragedie – „Cud”, Josef Škvorecký Dwa cudy i dwie tragedie – „Cud”, Josef Škvorecký; recenzja Anny Maślanko Literackie skarby świata całego; 9 maja 2020  
O poezji Nijolė Miliauskaitė w Miesięczniku Znak. Julia Fiedorczuk "Jeż na autostradzie: Nijolė Miliauskaitė", Miesięcznik Znak kwiecień 2020, nr 779    
"Ten świat był, lecz został unicestwiony" Adam Kraszewski o "Balladzie o miasteczku"
Wojciech Stanisławski o "Niepamiętniku" "Największym talentem Jerzego Ficowskiego było przełamywanie barier języka, czasu i nieufności: tłumaczył z kilku języków, odkrywał nieuchwytne: od pieśni Papuszy po rysunki Schulza."
Wojciech Stanisławski recenzuje powieść Catalina Doriana Florescu "Tożsamości - choćby splecionej z kilku wątków, zmieszanej z kilku popiołów - nie da się zmienić jak awatara: występuje tylko w liczbie najbardziej pojedynczej".
"Zaiste smutna to książka, choć dzięki niej poznajemy definicję szczęścia"  Adam Kraszewski o "Człowieku, który przynosi szczęście" Catalina Doriana Florescu
"Ptaki i ludzie" - recenzja książki Recenzja na blogu jedenakapit.blogspot.com
"Żydowskie pamiętanie Janowa" Recenzja "Ballady o miasteczku" na łamach "Przeglądu Bałtyckiego"
"Niezwykła litewska wizja poetycka Vladasa Braziūnasa" Paweł Krupka recenzuje tom poezji "Stół góra ołtarna"
Adam Kraszewski o książce Filipa Davida Recenzja "Domu pamięci i zapomnienia"  
"Instruktorzy kulturalno-oświatowi" - Paweł Majewski o "Księdze przeciwko śmierci" „Księga przeciwko śmierci” Canettiego to czterysta stron aforyzmów, notatek i szkiców, których jedynym tematem jest śmierć – zjawisko niedające spokoju autorowi. - recenzja na łamach Kultury Liberalnej
O książce Ireny Veisaitė na blogu Adama Kraszewskiego Recenzja książki "O godne życie. Irena Veisaitė w rozmowie z Aurimasem Švedasem"
Małgorzata Łukasiewicz o "Księdze przeciwko śmierci" Canettiego w Dwutygodniku "Jak z krucjaty przeciwko śmierci zrobić literaturę? Bo jasne jest, że literatura stanowi główne pole bitwy w wojnie, którą prowadzi Elias Canetti." - recenzja na łamach Dwutygodnik.com
About "Kol isze" in The Yiddish Daily Forward Five Centuries of Yiddish Poetry, Written by Women. Book by Joanna Lisek
1 2 3 ...  »

Szukaj na stronie

 

 

 

Instytucja współprowadzona przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP.

 


 

Instytucja Kultury Województwa Podlaskiego

 

 

 

Krajka litewska. Od narodzin do śmierci

 

 

Dzięcięcy Uniwersytet Pogranicza

O projekcie rozmawiają Bożena Szroeder i Małgorzata Sporek-Czyżewska

 

 

Staroobrzędowcy Religia Ciszy

 

Człowiek Pogranicza 2019 - Irena Veisaitė


 

 

Spółdzielnia Jazzowa - Jan Młynarski / Piotr Zabrodzki

/ Orkiestra Klezmerska Teatru Sejneńskiego

 

 

Dziecięcy Uniwersytet Pogranicza

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

 

 

 

 Mikkołaj Trzaska i Orkiestra Klezmerska Teatru Sejneńskiego. 8 sierpnia 2020

Wspomnienie Misterium Mostu 2020

 

Sejneńska Spółdzielnia Jazzowa - Kuba Więcek Trio - 24 lipca 2020

 

 

 

Oferta edukacyjna

Darowizny uzyskane przez Fundację Pogranicze

W związku z otrzymaniem darowizn, na podstawie art. 18 ust. 1f, pkt 2 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 74, poz. 397, ze zmianami), Fundacja Pogranicze podaje do publicznej informacji, że łączna kwota uzyskana z tego tytułu w okresie od 01.01.2019 r. do 31.12.2019 r. wyniosła 58.155,28 zł.

W 2019 roku Fundacja uzyskała również kwotę 8.846,30 zł w formie wpłat z 1% podatku oraz 10.212,62 z tytułu zbiórki publicznej nr 2018/2901/OR.

Otrzymane darowizny Fundacja Pogranicze w całości przeznaczyła na realizację działań statutowych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

INFORMACJA O POLITYCE PRYWATNOŚCI